Tvarūs sprendimai virtuvėje

Inovacijos Miesto laboratorijos kavinėje – susidarančių maisto atliekų matavimas, prevencija ir mažinimas

Pagrindinis „Miesto laboratorijos“ pajamų šaltinis – bendruomeniška kavinė. Kavinės virtuvei galioja tie patys reikalavimai, kaip ir visai centro veiklai – dirbti aplinką tausojančiu režimu, vadovautis ekologinėmis idėjomis.

2023/2024 metais turėjome unikalią galimybę eksperimentuoti ir mokytis, kaip optimaliai valdyti ir mažinti Miesto laboratorijos virtuvėje susidarančius maisto likučius. Nuėjome ilgą kelią – nuo visiškai bazinių žinių ir dažnai nuojautomis grįsto žinojimo iki moderniausių inovacijų įdiegimo ir pritaikymo mūsų virtuvėje. Sukaupėme daug ekspertinių žinių, jomis mielai dalinamės ir ateityje dalinsimės su visomis suinteresuotomis šalimis.

O kol kas norime su jumis pasidalinti METŲ SKAIČIAIS:

• 49.92% sumažinome išmetamo maisto kiekį;

• 924 kg – tiek maisto išsaugojome nuo išmetimo.

Aplinkosauginis neišmesto maisto poveikis atrodo štai taip:

• sutaupėme 6.6 tonas CO2;

• sutaupėme 22 399 vonias gėlo vandens;

• sutaupėme 1 698 maisto porcijas.

Matuoti maisto atliekas, ieškoti jų prevencijos ir mažinimo sprendimų, mus paskatino šie veiksniai:

• būtinybė sumažinti kavinės išlaidas – maisto produktų, energetinių išteklių, darbo jėgos, atliekų tvarkymo ir kitas, kurios kasmet dėl infliacijos auga;

• siekis įgyvendinti organizacijos tvarumo tikslus, nes socialinis, aplinkosauginis ir ekonominis tvarumas yra organizacijos prioritetas.

Vykdydami savo kaip laboratorijos aplinkosauginę misiją, siekėme įgyvendinti demonstracinį-švietėjišką projektą, visuomenei atvirą eksperimentą.

Išsamias projekto ataskaitas lietuvių ir anglų kalbomis rasite štai čia:

Projekto pristatymas

Presentation of a project

Case study

Technologiniai sprendimai

Maisto atliekų monitoringo ir prevencijos technologijos pristatymas

Maisto atliekų monitoringo ir prevencijos organizacinių sprendimų pristatymas

Presentation of food waste monitoring and prevention technology

Monitoring and prevention of food waste presentation of organisational solutions

Eksperimentuoti ir mokytis valdant maisto likučių mažinimą Miesto laboratorijos kavinėje įgalino ES lėšos, skirtos mūsų parengtam projektui Food waste prevention and awareness raising. Projekto finansavimo intensyvumas 50/50 – pusė lėšų atkeliavo iš ES, o kita pusė – iš Miesto laboratorijos biudžeto.

Maisto tausojimo profesionaliose virtuvėse tema mums išties rūpi ir yra aktuali, todėl remdamiesi savo kasdiene patirtimi, Aidos Matulevičiūtės paskaitomis ir garsiausių pasaulio „zero waste“ restoranų praktikomis, išleidome leidinį „Maisto tausojimas profesionalioje virtuvėje. Skirta pradedantiesiems virėjams ir kavinių bei restoranų savininkams“. Tikimės, kad rekomendacijos sudomins inovatyvių restoranų ir kavinių komandas, kurioms taip pat rūpi aplinkosauga.