Inovacijos Miesto laboratorijos kavinėje – susidarančių maisto atliekų matavimas, prevencija ir mažinimas
Pagrindinis „Miesto laboratorijos“ pajamų šaltinis – bendruomeniška kavinė. Kavinės virtuvei galioja tie patys reikalavimai, kaip ir visai centro veiklai – dirbti aplinką tausojančiu režimu, vadovautis ekologinėmis idėjomis.
2023/2024 metais turėjome unikalią galimybę eksperimentuoti ir mokytis, kaip optimaliai valdyti ir mažinti Miesto laboratorijos virtuvėje susidarančius maisto likučius. Nuėjome ilgą kelią – nuo visiškai bazinių žinių ir dažnai nuojautomis grįsto žinojimo iki moderniausių inovacijų įdiegimo ir pritaikymo mūsų virtuvėje. Sukaupėme daug ekspertinių žinių, jomis mielai dalinamės ir ateityje dalinsimės su visomis suinteresuotomis šalimis.
O kol kas norime su jumis pasidalinti METŲ SKAIČIAIS:
• 49.92% sumažinome išmetamo maisto kiekį;
• 924 kg – tiek maisto išsaugojome nuo išmetimo.
Aplinkosauginis neišmesto maisto poveikis atrodo štai taip:
• sutaupėme 6.6 tonas CO2;
• sutaupėme 22 399 vonias gėlo vandens;
• sutaupėme 1 698 maisto porcijas.
Matuoti maisto atliekas, ieškoti jų prevencijos ir mažinimo sprendimų, mus paskatino šie veiksniai:
• būtinybė sumažinti kavinės išlaidas – maisto produktų, energetinių išteklių, darbo jėgos, atliekų tvarkymo ir kitas, kurios kasmet dėl infliacijos auga;
• siekis įgyvendinti organizacijos tvarumo tikslus, nes socialinis, aplinkosauginis ir ekonominis tvarumas yra organizacijos prioritetas.
Vykdydami savo kaip laboratorijos aplinkosauginę misiją, siekėme įgyvendinti demonstracinį-švietėjišką projektą, visuomenei atvirą eksperimentą.
Išsamias projekto ataskaitas lietuvių ir anglų kalbomis rasite štai čia:
Technologiniai sprendimai
– Maisto atliekų monitoringo ir prevencijos technologijos pristatymas
– Maisto atliekų monitoringo ir prevencijos organizacinių sprendimų pristatymas
– Presentation of food waste monitoring and prevention technology
– Monitoring and prevention of food waste presentation of organisational solutions
Eksperimentuoti ir mokytis valdant maisto likučių mažinimą Miesto laboratorijos kavinėje įgalino ES lėšos, skirtos mūsų parengtam projektui Food waste prevention and awareness raising. Projekto finansavimo intensyvumas 50/50 – pusė lėšų atkeliavo iš ES, o kita pusė – iš Miesto laboratorijos biudžeto.