2023/2024 metais turėjome unikalią galimybę eksperimentuoti ir mokytis, kaip optimaliai valdyti ir mažinti Miesto laboratorijos virtuvėje susidarančius maisto likučius. Nuėjome ilgą kelią – nuo visiškai bazinių žinių ir dažnai nuojautomis grįsto žinojimo iki moderniausių inovacijų įdiegimo ir pritaikymo mūsų virtuvėje. Sukaupėme daug ekspertinių žinių, jomis mielai dalinamės ir ateityje dalinsimės su visomis suinteresuotomis šalimis.
O kol kas norime su jumis pasidalinti METŲ SKAIČIAIS:
49.92% sumažinome išmetamo maisto kiekį
924 kg – tiek maisto išsaugojome nuo išmetimo
Aplinkosauginis neišmesto maisto poveikis atrodo štai taip:
Sutaupėme 6.6 tonas Co2
Sutaupėme 22 399 vonias gėlo vandens
Sutaupėme 1 698 maisto porcijas
Argi neįspūdinga? Tai tokių skaičių mes pasiekėme ir taip visuomet atsakingai ir tvariai tvarkomoje nedidelėje Miesto laboratorijos kavinėje. O jei taip pradėtų tvarkytis visi restoranai, kavinės, valgyklos ir kitos maitinimo įstaigos? Ar galite įsivaizduoti galimo poveikio mąstą?
Paruošėme išsamias ataskaitas, ką ir kaip darėme, jas jau netrukus įkelsime į savo interneto svetainę.
Dar kviečiame pažiūrėti ir trumpą filmuką (anglų k.), kuriame labai trumpai papasakojome apie įgyvendintus sprendimus: https://www.youtube.com/watch?v=fcyZDjYbjRM
Eksperimentuoti ir mokytis valdant maisto likučių mažinimą Miesto laboratorijos kavinėje įgalino ES lėšos, skirtos mūsų parengtam projektui Food waste prevention and awareness raising. Projekto finansavimo intensyvumas 50/50 – pusė lėšų atkeliavo iš ES, o kita pusė – iš Miesto laboratorijos biudžeto.